Blogin teknisiä ohjeita

Blogin käyttö ei ole kaikilla välttämättä vielä aivan toinen luonto, joten nyt seuraa pikaopas tyylikkääseen bloggailuun.

Uusi kirjoitus

Kun olet kirjautunut WordPressiin, sivun ylälaidassa pitäisi näkyä nappi ”New Post” sekä oma käyttäjätunnuksesi.

Pikavalikko WordPressin toimintoihin.

Pikavalikko WordPressin toimintoihin.

”New Post” avaa nimensä mukaisesti pienen tekstieditorin, jolla voi nopeasti kirjoitella uuden tekstin (tai liittää kuvan tms.). Pitempiä kirjoituksia varten kannattaa kuitenkin mennä varsinaiseen tekstinmuokkaustilaan, jonne pääsee esimerkiksi klikkaamalla käyttäjätunnusta ja seuraamalla sieltä avautuvaa polkua.

Käyttäjätunnusta klikaten avautuu valikko WordPress-toimintoihin. Täältä pääsee täysin varusteltuun kirjoitustilaan.

Käyttäjätunnusta klikaten avautuu valikko WordPress-toimintoihin. Täältä pääsee täysin varusteltuun kirjoitustilaan.

Kirjoituksen luominen

Teksti

Kun olet päässyt ”Add New Post” -tilaan, pitäisi ruudulla olla kirjoitusikkuna, ja voit alkaa naputella blogikirjoitustasi.

kirjoitustila

Kirjoitustila näyttää tällaiselta.

Jos olet jo kirjoittanut tekstin valmiiksi, voit kopioida sen suoraan tekstikenttään. Jos olet kirjoittanut luonnoksesi Wordissä tai jossakin muussa tyylimäärittelyjä sisältävässä muodossa, kannattaa ehdottomasti kopioida teksti ilman tyylimäärittelyjä. Jos tämä ei kuulosta tutulta, suosittelen vaihtamaan puhtaaseen tekstieditoriin klikkaamalla ”text”-tabia.

Muotoillun ja pelkän tekstin editorien valinta.

Muotoillun ja pelkän tekstin editorien valinta.

Pelkän tekstin editoriin kopioidusta tekstistä fontit yms. muotoilut poistuvat automaattisesti ja blogin oletusasetukset säilyvät.

Muotoilu

Kun teksti on paikoillaan, voit muotoilla sen WordPressin editorilla. Tekstikentän yläpuolella on joukko nappeja, joilla muotoilu onnistuu. Oletusarvoisesti vain yleisimmät toiminnot kuten lihavointi, kursivointi ja listat ovat näkyvillä. ”Kitchen sink” -nappi tuo kuitenkin lisää toimintoja.

"Kitchen sink" -nappi tuo lisää muotoilutoimintoja.

”Kitchen sink” -nappi tuo lisää muotoilutoimintoja.

Nyrkkisääntönä älä rakenna muotoiluja käsin vaan käytä rakenteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että otsikot määritellään otsikoiksi eikä lihavoiduksi tekstiksi ja listat listoiksi sen sijaan että kirjoittaisit numeroita tai ranskalaisia viivoja käsin.

Otsikkomäärittelyt löytyvät lisätoimintojen alta valikosta. ”Paragraph” tarkoittaa normaalia tekstiä ja ”Heading n” on otsikko, missä numero tarkoittaa alaotsikoinnin tasoa.

Määrittele otsikot otsikkoina.

Määrittele otsikot otsikkoina.

Listat voi kirjoittaa joko ranskalaisin viivoin (bullets):

 • tämä on lista
 • listaan voi kirjoittaa asioita
 • kas näin
  • listoissa voi myös olla tasoja
  • tämä on ”alilista”

tai numeroin:

 1. tämä on numeroitu lista
 2. WordPress hoitaa numeroinnin
  1. tännekin voi tehdä hierarkian
Näillä luot listoja.

Näillä luot listoja.

Kuvat ja muu media

Kuvia ei voi vain kopioida ja liittää tekstiin, koska kuvat ovat omalla koneellasi ja ne pitää siirtää WordPressin palvelimelle, jotta blogi voisi niitä näyttää. Tätä varten valitse ”Add Media”, joka vie sinut kuvakirjastoon.

Täältä saat lisättyä kuvia.

Täältä saat lisättyä kuvia.

Kuvien lähettämiseksi valitse ”Upload Files”. Voit vetää kuvatiedoston selainikkunaan, jolloin latauksen pitäisi automaattisesti käynnistyä. Toinen vaihtoehto on klikata ”Select Files”, jolloin voit valikosta valita haluamasi tiedoston.

Valitse, haluatko ladata mediatiedostoja vai valita blogiin jo viedyistä.

Valitse, haluatko ladata mediatiedostoja vai valita blogiin jo viedyistä.

Riippuen verkkosi nopeudesta ja tiedoston koosta, lataaminen voi kestää hetken. Kun tiedosto on lähetetty, se ilmestyy kirjastoon ”Media Library”. Täällä voit valita haluamasi tiedoston (juuri ladattu tiedosto on oletusarvoisesti jo valittu), lisätä siihen esim. kuvatekstin.

Valitun tiedoston asetuksia kuten kuvatekstiä voi muokata mediakirjastossa.

Valitun tiedoston asetuksia kuten kuvatekstiä voi muokata mediakirjastossa.

Kuva lisätään kirjoitukseen klikkaamalla ”Insert into post”.

Lisää kuva kirjoitukseen.

Lisää kuva kirjoitukseen.

Kuvan ominaisuuksia voi luonnollisesti muokata vielä tekstiin liittämisen jälkeenkin. Tämä onnistuu esimerkiksi klikkaamalla kuvaa ja sitten klikkaamalla kuvan päälle ilmestynyttä kuvaikonia, joka avaa muokkaustilan.

Julkaisu

Kun kirjoitus on mielestäsi valmis, tai et vain ehdi enää sitä juuri nyt muokata, voit julkaista tai tallentaa sen luonnoksena. Tämä onnistuu ”Publish”-valikon kautta. ”Save Draft” tallentaa kirjoituksen luonnoksena. Luonnos säilyy WordPressissä ja sitä voivat muutkin kirjoittajat vielä muokata, mutta teksti ei vielä näy ulkopuolisille. ”Preview” näyttää kirjoituksen sellaisena kuin se julkaistaisiin nykymuodossaan, mutta ei vielä julkaise tekstiä. ”Publish” julkaisee kirjoituksen, jolloin se näkyy kaikille blogin lukijoille.

Julkaisuvalikko, jonka kautta voit tallentaa tai julkaista kirjoituksesi.

Julkaisuvalikko, jonka kautta voit tallentaa tai julkaista kirjoituksesi.

Metadata

Olisi erittäin toivottavaa, että kirjoituksiin lisätään liitännäistietoa (metadataa), koska se auttaa myöhemmin löytämään kirjoituksia tyypin tai aiheen mukaan. Metadataa on kahta lajia: kategorioita ja avainsanoja (categories, tags), joita voi yhdellä kirjoituksella olla useita. Kategorioiden ja avainsanojen erottelu ei ole mitenkään yksikäsitteistä, mutta toivottavaa olisi sopia jokin systeemi ja pysyä siinä. Ehdotan, että kategorioissa listataan eri osaamistyypit sekä opintoihin liittyvä konteksti, mutta muu tyypittely tehdään avainsanoin. Tämä on aivan mielivaltainen jako, ja aiemissa teksteissä olikin jo luotu uusia kategorioita, mutta siirsin nämä avainsanoiksi. Uusien avainsanojen luominen on toki erittäin suotavaa!

Kategoriat ja avainsanat saa valittua tekstin luomisen yhteydessä, mutta niitä voi toki muuttaa myöhemminkin. Kategorioilla on hierarkia, ja sen muuttamista olisi hyvä välttää.

Kategoriat voi valita tällaisesta valikosta.

Kategoriat voi valita tällaisesta valikosta.

Avainsanoilla ei ole hierarkiaa, ja näitä kannattaakin käyttää mahdollisimman paljon. Voit kirjoitella omiasi tai valita jo käytetyistä klikkaamalla ”Choose from the most used tags.” Jottei samankaltaisia mutta erillisiä avainsanoja syntyisi, on hyvä kirjoittaa sanat aina samalla tyylillä: käytä esimerkiksi aina pientä alkukirjainta ellei kyseessä ole erisnimi.

Avainsanoja (tägejä) voi lisätä mielin määrin.

Avainsanoja (tägejä) voi lisätä mielin määrin.

Mainokset
Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: